Wie gaan er voor de PVV in het volgende kabinet?

OpinieZ

Volgens de peilingen gaat de PVV de verkiezingen ruimschoots winnen. Nederland komt dan in een lastige situatie terecht. Zoals de kaarten nu geschud zijn, zijn er een groot aantal partijen die niet met de PVV in een coalitie willen stappen.

Aan de andere kant is de algemene democratische gedachte dat de winnaar van de verkiezingen het (in)formatie-initiatief moet krijgen en uiteindelijk moet deelnemen aan het kabinet. Laten we eens wat mogelijke scenario’s verkennen.

Scenario’s
Volgens de Kieswet kan een politieke partij niet meer zetels halen dan er kandidaten op de kieslijst staan. Tenzij de PVV verschillende kieslijsten inlevert in verschillende kiesdistricten, zal dit betekenen dat de PVV maximaal 50 zetels kan halen. De partij zal dus hoe dan ook moeten samenwerken met andere partijen om een meerderheidskabinet te krijgen.

Het blijft in dit scenario nog zweven of de PVV water bij de wijn wil doen op sommige radicale standpunten en bereid is om compromissen te sluiten. Is uiteindelijk het principe belangrijker…

View original post 1,744 more words

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s